Ons advies voor succesvol daten

Artikel 16

't gifgroene monster der jaloezie

Door Blanca van den Brand

"De mens die liefheeft zonder jaloezie, heeft niet werkelijk lief", zo luidt een beroemde uitspraak. Een dubieuze uitspraak, mijns inziens. Ik persoonlijk geloof namelijk totaal niet dat jaloezie een teken is van liefde. In mijn optiek wijst het juist eerder op een gebrek aan liefde, aan eigenliefde welteverstaan. Jaloezie is een teken van een gebrek aan vertrouwen in de ander en in jezelf. Het is het teken van onzekerheid. Want hoe zekerder je bent van jezelf en je zaak, hoe minder reden je zult hebben om überhaupt op iets of iemand jaloers te zijn. Spijtig genoeg werkt het ook andersom. Des te onzekerder je bent, des te jaloerser je zult zijn.

Als je niet blij en oprecht gelukkig bent met wie je bent, wat je hebt en wat je doet, heb je meer reden hebben om anderen te benijden. Zo werkt het ook in de liefde.

Hieronder geef ik je graag wat adviezen over het fenomeen jaloezie:

  • - Hoe kan ik het beste met mijn eigen jaloerse gevoelens omgaan? Wij mensen hebben een vol en complex gevoelsleven. Dat onderscheidt ons van de dieren. Gevoelens van jaloezie zijn dan ook niet verderfelijk en vreselijk, maar juist mooi en nuttig. Ze proberen je iets duidelijk te maken: je bent gewoon nog wat onzeker!!! Probeer je eigen jaloerse gevoelens dan ook niet weg te stoppen, maar beteugel ze door ze bespreekbaar te maken. Kom er eerlijk voor uit. Ze zullen dan niet groeien maar juist behapbaar worden.
  • - Hoe moet ik reageren op de hevige jaloezie van mijn kersverse partner? Weet dat niet de haat van je vijanden, maar de jaloezie van je partner je werkelijk tot wanhoop kan drijven. Wees hier dan ook vanaf het begin scherp op. Als hij of zij echt geen reden heeft om jaloers te zijn, leg dat dan uit en laat je er vooral niet door belemmeren. Blijf jezelf en vooral eerlijk en openhartig naar je partner toe. Geloof me, dat geeft juist rust. Als je dingen express gaat verzwijgen of verdraaien om de goede vrede maar te bewaren, voed je zijn of haar onzekerheid alleen maar. Dat werkt dus juist averechts. Dus aan jullie de keuze!

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: