Ons advies voor succesvol daten

Artikel 19

De gulden middenweg

Door Blanca van den Brand

Je partner wilt op zaterdag gaan sporten, maar jij wilt liever dat hij mee gaat naar je ouders. Je vriendin wilt aanstaande zondag naar een woonboulevard terwijl jij daar echt geen trek in hebt, jij wilt eigenlijk wat gaan klussen in huis. Wat doe je dan? De tip van mij luidt: dan onderhandel je en sluit je een compromis.

De kunst van 't sluiten van 'n compromis:

Stap 1: Bedenk wat jij het allerliefste zou willen. Wat wil jij doen, eten, hebben of kiezen? Houd hierbij nog geen rekening met het eventuele (verwachte) standpunt van je partner. Het gaat om jouw keuze.

Stap 2: Verkondig je mening of keuze. Neem je standpunt in en geef aan wat jij zou doen als jij aanzet zou zijn of het alleen voor het zeggen zou hebben. Wees daarbij vooral niet bang dat je te veeleisend of egoïstisch bent als je dat doet. Dit is een essentieel onderdeel van een goede en succesvolle onderhandeling.

Stap 3: Informeer naar de keuze of mening van je partner. Als jij je standpunt eenmaal uiteen hebt gezet, laat dan ruimte voor je partner om hetzelfde te doen. Luister onbevooroordeeld naar zijn of haar keuze. Probeer de ander niet meteen over te halen

Stap 4: Ga op zoek naar de gulden middenweg. Kunnen jullie tot een deal komen waar jullie alle twee content mee zijn? Onderhandelen is simpelweg een kwestie van geven en nemen. Je geeft de ander iets om dat (voor elkaar) te krijgen wat je zelf belangrijk acht.

Stap 5: Sluit alleen een deal als jij je ook daadwerkelijk aan de afspraak wilt én kunt houden. Pas dan kan een onderhandeling succesvol zijn. Als je niet eerst je eigen standpunt hebt ingenomen en te snel toegeeft, dan doe je een onzichtbare investering waarvoor je nooit de dankbaarheid zult krijgen die je wellicht zou willen. Dat zorgt alleen maar voor teleurstelling en frustratie.

Houd bij het onderhandelen te allen tijde de wijze uitspraak van de Franse schrijver Marcel Proust in gedachten: Al het aardse geluk berust op een compromis tussen droom en werkelijkheid!!!

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: