Ons advies voor succesvol daten

Artikel 20

Huisje, boompje, stiefkindje

Door Blanca van den Brand

Anno 2000 en nog wat ontstaan er steeds meer samengestelde gezinnen. Als twee halve gezinnen weer één geheel moeten vormen, gaat dat meestal niet zonder slag of stoot. Dat zie ik ook in mijn praktijk. De invloed van exen, de ergernissen om de opvoeding van de stiefkinderen en het feit dat ouders doorgaans slecht om kunnen gaan met kritiek van de niet-biologische ouder op de kinderen, spelen vaak parten. Zo mag moeder prima mopperen op haar kinderen, maar kan zij het commentaar van haar nieuwe partner echt niet verdragen. Dan voelt ze zich meteen persoonlijk aangevallen. Enige subtiliteit is dan ook geboden.Maar er zijn meer zaken waar je rekening mee dient te houden:

- Accepteer het verleden en motiveer zowel je partner als de kinderen tot een goede omgang met de ex en biologische ouder.

- Maak geen onderscheid tussen de eigen en de stiefkinderen. Besteed extra aandacht aan alle kinderen.

- Vorm samen een ijzersterk team en overleg zo veel mogelijk met elkaar. Goede afspraken vermijden een hoop misverstanden achteraf.

Kortom: Word niet de boze stiefouder. Daar heb je zelf een hele belangrijke rol in te spelen, maar je partner natuurlijk ook. Je partner moet proberen jou zoveel mogelijk te betrekken bij de opvoeding van de kinderen. Het is van levensbelang dat jullie samen één front vormen en het enigszins eens zijn met elkaar over de manier waarop het nieuwe gezin moet gaan draaien. Dat is mijns inziens de crux.

Hoe sterker de basis van jullie relatie is, hoe makkelijker en gestroomlijnder de fusie zal gaan.

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: