Ons advies voor succesvol daten

Artikel 25

Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger?

Door Blanca van den Brand

Je kunt ongetwijfeld 1001 redenen aanvoeren waarom je vreemd bent gegaan. Uit wraak, uit verveling of misschien zelfs uit gewoonte. "Het gebeurde gewoon". "Mijn relatie was toch al heel slecht". Ikzelf ben hoe dan ook van mening dat vreemdgaan vaak meer kapot maakt dan je lief is. Het lost feitelijk nooit iets op, het zorgt alleen maar voor nog meer problemen. Mijn devies is dan ook: bezint eer gij vreemd bemint!

Wat tips voor ontrouwe echtelieden:
- Ga niet de beledigde onschuld spelen wanneer je partner iets vermoedt. Liegen over je fysieke dwaling maakt doorgaans meer kapot dan de daad an sich. Dus maak jezelf niet wijs dat het verzwijgen van ontrouw een ware daad van liefde is. Door leugens wordt de afstand tussen jullie alleen maar groter. Heb dus het lef te zeggen waar het op staat. Dan heeft de relatie wellicht nog een kans van slagen.

- Ga geen ruzie lopen maken om je eigen daden te verzachten en de schuld af te schuiven. Maak het niet erger dan het al is. Ga geen onmogelijke verwijten maken in de trant van "ik ben al jaren ongelukkig". Daar ben je zelf ook bij geweest en debet aan. Neem dus de verantwoordelijkheid voor je daden op je en schuif die niet af.

- Leer de lessen die in de eventuele verliefdheid of misstap verscholen liggen. Onderzoek wat je gemist hebt in je eigen relatie. Waar is het je om te doen? De spanning? De positieve aandacht? Of de waardering? Verwerk dat gewoon weer in je eigen relatie of weet dat voor de volgende keer.

- "If you commit the crime you have to sit the time". Accepteer het feit dat de relatie en het zelfvertrouwen van je partner een flinke deuk hebben opgelopen door jouw toedoen. Het vertrouwen moet je (weer) verdienen. Dat kost tijd. Als je wilt redden wat er nog te redden valt. dan moet je spijt betuigen. Tevens moet je betrokkenheid tonen en langdurig begrip opbrengen voor het verdriet, de onzekerheid en de paniek van je partner. Je partner heeft nu extra bevestiging en aandacht van je nodig! Gun hem of haar die dan ook.

In mijn boek "69: de kunst van het beminnen" dat in januari uitkomt, geef ik deze tips aan notoire vreemdgangers. Ben je benieuwd wat voor tips ik je tegenpartij meegeef? Lees dan de column "ontrouw rouw". Want zoals ik zei: "Ontrouw maakt vaak meer kapot dan je lief is".

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: