Ons advies voor succesvol daten

Artikel 31

Juiste verwachtingen

Door Rhijja Jansen

Onlangs werd ik gebeld door studenten van de School voor Journalistiek. Ze maakten voor de studentenradio een wekelijkse rubriek over hun leraar, die op zoek was naar een vrouw. 'Hij is 27 jaar, woont nog thuis, houdt niet van uitgaan en draagt altijd poloshirts', zei de student een beetje lacherig. 'Moet hij niet iets aan zijn uiterlijk doen? Of meer uitgaan?'

Mijn antwoord: nee, dat hoeft hij niet. Want waarom zou iemand zichzelf radicaal veranderen om een vrouw te vinden? Dan ben je niet jezelf, niet op je gemak, en daardoor onzeker. En geloof me: vrouwen knappen eerder af op onzekerheid dan op een man die altijd polo's draagt. Daarnaast: als hij niet van stappen houdt en zich toch naar de discotheek sleept, om daar een vrouw te ontmoeten, dan is het nog maar de vraag of die twee bij elkaar passen: zij houdt blijkbaar wel van stappen, en hij dus niet.

Persoonlijk vind ik het een afknapper als iemand op zo'n leeftijd nog thuis woont, omdat hij dat wel gemakkelijk vindt. Maar er zijn genoeg vrouwen die dit geen probleem vinden. Maar: dan moet deze leraar niet verwachten dat hij een type vrouw als ik aan de haak kan slaan. Niet omdat ik te hoog gegrepen zou zijn, want niemand is beter of slechter dan de ander.

Maar de sociale groep waarin iemand zich bevindt, is wel van belang. Verwacht niet als thuiswonende, lieve jongen een onafhankelijke vrijbuiter als vriendin te krijgen. Het kan wel, maar voor de hand liggend is het niet. Als mannen dit inzien, zouden ze denk ik veel sneller een vrouw aan de haak kunnen slaan (dit geldt overigens ook voor vrouwen).

Wat ik de leraar adviseerde? 'Als je niet van uitgaan houdt of gewoon niet zo veel tijd hebt, is internetdaten een goede manier om een juiste partner te vinden. Bij match.com worden singles gekoppeld aan de hand van een persoonlijkheidstest. Deze test beschrijft tot in detail wat voor persoon je bent en wat je in een partner zoekt. Op basis van de resultaten, geeft match.com een selectie van een aantal potentiële partners.

En wat eventueel ook kan is: struin alle verjaardagen van vrienden en kennissen af. Zij hebben meestal dezelfde interesses en liefhebberijen als jij, dus in deze kringen heb je sneller de kans iemand te vinden die echt bij je past. Wat andere kleren kopen of een vlotter kapsel proberen kan geen kwaad, maar blijf ervoor waken dat jij je er prettig bij voelt.'

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: