Ons advies voor succesvol daten

Artikel 32

Waarom je single bent

Door Rhijja Jansen

Onlangs werd ik geinterviewd voor het radioprogramma Echte Jannen, op radio 1. Ik was er om over m'n boeken te praten, maar eigenlijk ging het vooral over mij.

'Heb je een man nu?' vroeg Jan Roos. Nee, die heb ik nu niet. 'Hoe komt dat?' Tja, hoe komt dat eigenlijk? Moet er eigenlijk een reden voor zijn als je geen relatie hebt? 'Da's gewoon the circle of life', antwoordde ik. 'Slechte reden', klonk er aan de andere kant.

Natuurlijk was dit lollig bedoeld, maar eigenlijk is dit ook een denkfout die veel mensen maken. Zo horen single vriendinnen regelmatig: 'Ik snap niet dat je geen vent hebt, je bent zo'n leuke meid!' Alsof er een specifieke reden voor je single bestaan is.

Natuurlijk kunnen er bepaalde oorzaken zijn: je bent misschien erg kieskeurig, je kunt bindingsangst hebben, of je loopt juist iedere keer te hard van stapel waardoor je de ander afschrikt. Je kunt op foute mannen/vrouwen vallen, of op mensen die onbereikbaar zijn, of die bezet zijn, of misschien ben je wel helemaal nooit verliefd geweest...

Het uitpluizen van waarom een relatie voorbij is gegaan, kan wél handig zijn: als je bijvoorbeeld een zorgzaam type bent, en je merkt dat je steeds valt op 'hulpbehoevende' mannen/vrouwen. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar er is natuurlijk een groot risico dat je sneller de rol van maatschappelijk werker op je neemt, dan die van geliefde. Moet je dan alle hulpbehoevende personen afstoten? Tuurlijk niet, zolang jij je hier maar bewust van bent en ervoor waakt dat je de psycholoog van je partner wordt.

Maar het waarom van je single bestaan definiëren, vind ik vrij nutteloos. Want het is van zoveel verschillende factoren afhankelijk of je een relatie hebt of niet. Die hoeven niet eens bij jou te liggen, maar ook bij de ander: soms lijk je de perfecte partner gevonden te hebben, maar blijkt hij/zij niet verliefd te zijn op jou. Of gebeurt er opeens iets heftigs in zijn/haar leven waardoor er even geen ruimte voor een relatie is. Of er is een keer geen lichamelijke klik

Dus om te zeggen: 'Ik ben single omdat blablabla', is wat mij betreft veel te kort door de bocht. De vraag 'waarom ben jij nog single?' wordt dan ook vooral gesteld door mensen die dit al heel lang niet meer zijn of je gezellige tante die je maar een paar keer per jaar ziet.

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: