Ons advies voor succesvol daten

Artikel 34

Ik hou van jou

Door Rhijja Jansen

Voor de allereerste keer 'Ik hou van je' tegen je schatje zeggen, is niet niks. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen dit sneller doen dan vrouwen, en dat ze hier ook een heel andere reden voor hebben: ze hopen dat de vrouw zo sneller van bil wil gaan. Volgens het onderzoek zeggen vrouwen het juist omdat ze op die manier hun relatie inniger en stabieler willen maken.

Wat jouw reden ook is om het te zeggen, grote vraag is: wannéér is eigenlijk het goede moment om te zeggen dat je van iemand houdt? Want wat als je de ander afschrikt, of zelfs wegjaagt. In Amerika wordt het niet voor niets The L-bomb genoemd: het is niet iets wat je tijdens het boodschappen doen zegt.

Of juist wel? Want eigenlijk bestaan hier geen regels of aantal dagen voor. Het belangrijkste is dat je het zegt vanuit een overweldigend gevoel van liefde: je loopt bijna letterlijk over, en je móet het gewoon kwijt.
Natuurlijk is het niet handig en misschien ook een beetje ongeloofwaardig om dit tijdens de eerste date te doen. Maar als je merkt dat het serieuzer wordt, is er geen reden om het niet te doen.

Als je toch bang bent dat de ander ervan schrikt, is er een tussenstap, om in elk geval uit te vogelen of jullie niet 'slechts' scharrels van elkaar zijn, maar dat wat jullie hebben serieus is. Vraag de ander: 'Date je ook met andere mensen?' Of (als je moediger bent): 'Wat hebben wij nu?' Als de ander bevestigt dat jij speciaal bent, en dat hij/zij wilt kijken hoe het ontwikkelt tussen jullie, weet je in elk geval dat hij/zij serieus is. Is het antwoord dat de ander bijvoorbeeld niet toe is aan een vaste relatie, dan weet je genoeg, en kun je die L-bomb beter niet droppen.

Een andere valkuil: het te vaak zeggen, zodat het minder waardevol is.
Tenenkrommend vind ik de stellen die elk gesprek eindigen met 'I love you'. Waak er ook voor dat je het niet alleen zegt omdat je van de ander ook een 'Ik hou van je' terug wilt. Als je op die manier bevestiging zoekt bij de ander, kan dat behoorlijk teleurstellend aflopen. Zeg het vanuit dat enorme gevoel van liefde. En als het goed voelt, en je intuitie je niet helemaal in de steek laat, wie weet klinkt er dan in je oor: 'Ik ook van jou.'

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: