Ons advies voor succesvol daten

Artikel 36

Vervelende liefdesbagage

Door Rhijja Jansen

'Ik ben bang dat hij vreemdgaat', het klinkt alsof mijn vriendin gaat huilen, door de telefoon hoor ik hoe ze haar neus ophaalt. 'Marijke kwam er ook pas maanden later achter dat haar vriend vreemd ging, ze had niks gemerkt.' Onzekerheid is geen vreemde emotie tijdens een relatie. Ook al kunnen jullie samen nog zulke stomende seks hebben, ontroerd zijn als jullie een kreupel oud stel met twee rollators voorbij zien wandelen, of over de grond rollen van het lachen om een vogel die op je hoofd poept, onzekerheid kan altijd om de hoek gluren.

Dit kan verschillende oorzaken hebben: misschien zit je sowieso niet lekker in je vel, waardoor alles grauw lijkt en je dingen in twijfel trekt waar je voorheen zeker over was. Of -zoals bij mijn vriendin- iemand uit je omgeving is belazerd door zijn/haar geliefde. Maar het kan ook zijn dat je vervelende bagage uit een vorige relatie hebt, bijvoorbeeld een ex die is vreemd gegaan, of die het totaal onverwachts uitmaakte.

Die laatste is een gemene: ook al is je nieuwe partner een heel ander persoon dan je ex, toch heb je moeite om hem/haar te vertrouwen. Dat is logisch: je bent verliefd, waardoor je je kwetsbaar voelt. En als daar in het verleden misbruik van gemaakt is, is het griezelig om je weer bloot te geven. Als het goed is, ebt dit gevoel vanzelf weg: jullie bouwen jullie 'eigen' relatie op, een nieuwe, en je ontdekt eigenschappen aan je partner die een verademing zijn na je ex, net als nieuwe 'irritante trekjes' die je nog niet kende.

Het laatste wat je moet doen, is jezelf te laten overmannen door de onzekerheid. What you fear, is what you create: als je doodsbang bent dat je nieuwe liefje vreemdgaat, zul je hier ook naar handelen. Bijvoorbeeld door hem/haar te controleren, je aan hem/haar vast te klampen, constant bevestiging te zoeken, waarmee je je lover juist keihard wegjaagt. Als je je betrapt op dit gedrag, terwijl niets erop wijst dat je schatje je bedriegt, haal dan diep adem, roep jezelf tot de orde, en bel een vriend(in) om je onzekere ei bij kwijt te kunnen. Om vervolgens met een glimlach je geliefde in de armen te sluiten. Want onzekerheid is niet alleen vervelend voor je liefje: het is vooral naar voor jezelf. Het kost bakken met energie, die je wel beter kunt gebruiken. Voor een stomende nacht bijvoorbeeld.

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: