Ons advies voor succesvol daten

Artikel 37

Zoenen: man vs vrouw

Door Rhijja Jansen

'Hij geeft me bijna nooit meer een tongzoen', klaagde mijn vriendin aan de telefoon over haar geliefde. Ze hebben twee jaar een relatie, en die is dus behoorlijk tongzoenloos. Het is grappig dat mijn vriendin nu met dit 'probleem' aan komt zetten: onlangs is het interessante boek The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us, van Sheril Kirshenbaum verschenen.

Intiem
Het lijkt bijna ongelofelijk dat er een boek vol geschreven kan worden over zoenen, maar er is inmiddels genoeg wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het is misschien ook wel het meest intieme wat je met elkaar kunt doen.Het is de seksuele activiteit waar de meeste zintuigen bij gebruikt worden: ruiken, voelen, proeven. En door de film Pretty Woman leerden we dat zelfs prostituees één verboden handeling hebben: zoenen.

Kieskeurige vrouwen
In het boek kun je lezen dat mannen en vrouwen verschillend tegen zoenen aankijken. Sowieso zijn vrouwen stukken kieskeuriger dan mannen. Dat is niet omdat we het nou zo leuk vinden om moeilijk doen, maar da's biologisch bepaald. Een vrouw heeft maar beperkt de tijd om zich te voortplanten, terwijl mannen dit bijna hun hele leven kunnen doen. Daardoor stellen vrouwen meer eisen aan een partner, zodat ze zeker weet dat de kinderen sterke genen zullen hebben.

Cheese Onion
Als het om het zoenen gaat, blijken vrouwen bij de eerste zoen meer waarde te hechen aan hygiëne (heeft hij geen slechte adem? Smaakt hij lekker?). Dus riekt haar date naar Cheese Onion chips uit zijn giecheltje? Dan is de kans klein dat hij het verder zal schoppen dan haar voordeur. Voor mannen is zoenen bij een eerste date meer een opstapje naar eventueel meer (lees: seks). Mannen zijn ook sneller geneigd om te vrijen met iemand zonder van tevoren te zoenen, of zelfs met een slechte kusser. Het is natuurlijk wel de vraag of hij verder met haar in de liefdeszee gaat.

Zoenen tijdens relatie
Als de twee al een relatie hebben, wordt het zoenen voor de vrouw een graadmeter om te zien hoe de relatie ervoor staat. Ze hechten meer waarde dan mannen aan hoe vaak en hoe er gezoend wordt. Voor hen is een innige kus een belangrijke manier om zich aan iemand te binden. Bij mannen werkt dit anders: hoe langer de relatie duurt, des te minder waarde ze aan het zoenen hechten. De oplossing voor het 'probleem' van mijn vriendin is dus simpel: kaart het aan, want hij heeft het waarschijnlijk niet eens door. Dat zit niet in zijn genen.

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: