Ons advies voor succesvol daten

Artikel 29

Yin & Yang

Door Linda, Lexamore.nl

Zoveel soorten mensen, zoveel soorten relaties. Iedereen heeft andere verwachtingen van de partner en van zichzelf binnen een liefdesrelatie. Deze verwachtingen kunnen soms botsen, maar na een langere tijd creëer je samen een bepaald rollenspel. Sommige soorten rollenspelen en relaties zijn makkelijk te onderscheiden. Wellicht herken je jezelf of jouw relatie erin of misschien zit jouw 'voorbeeldrelatie' er tussen en kun je dit nastreven.

Het samengesmolten stel
Het enkelvoud bestaat niet meer sinds jullie elkaar hebben ontmoet. Hij + jij = altijd wij en alles is van jullie samen. Bellen jullie elkaar bij elke gedachte of vraag? Zijn vrienden naar een tweede plaats verschoven, omdat je geen avond meer zonder elkaar kunt, maar vooral niet wilt zijn? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat je tot deze grote groep behoort.

Elkaar door en door kennen en elkaar aanvullen in doen, laten én spreken geven een heerlijk gevoel. Samengesmolten setjes hebben vaak een enorm affectieve en intieme verstandhouding. Yin & Yang, de zon en de maan en totale balans zijn grote voordelen. Het risico is dat je zó in elkaar opgaat dat de wereld aan jullie voorbij gaat. Hoe onbelangrijk dit in het verliefde stadium ook lijkt, dit kan op den duur nadelig zijn. Vriendschappen en familiebanden kunnen verwateren en er komt een moment dat je hen wél zult missen. Een tweede gevaar is dat jullie relatie een sleur kan worden. Onderneem daarom ook dingen afzonderlijk van elkaar. Des te leuker om elkaar daarna weer in de armen te vallen!

Het onafhankelijke stel
De tegenhanger van het samengesmolten stel: beide zijn geobsedeerd door hun vrijheid. Allebei een eigen leven hebben en dat met hand en tand bewaken. Jullie kiezen beiden je eigen weg, maken je eigen keuzes en vinden het fijn om dat gescheiden te houden. Hobby's, sport en vriendschappen houden jullie voor jezelf. Als je dat niet doet kan de relatie een gevaar zijn voor jouw onafhankelijkheid. Elkaar 's avonds thuis zien is voldoende en je relatie mag je absoluut niet in de weg zitten. Eigenlijk willen jullie niets liever dan hetzelfde leven leiden als toen jullie nog vrijgezel waren.

Natuurlijk is onafhankelijkheid een geweldige eigenschap die je zeker niet de rug hoeft te keren. Toch is het vaak een masker, een excuus om niet toe te hoeven geven dat de ander niet de ware is. Of misschien juist wel, maar maakt juist dát je bang om je over te geven en je te binden. Je houdt hierdoor altijd een bepaalde afstand die de romantiek in de weg kan zitten. Stel jezelf open en neem de tijd om jullie liefde een kans te geven.

Het dominerende/onderdrukte stel
Een echte klassieker en ook al lijkt het onbalans: elke verdeling op de weegschaal kan balans zijn. De één neemt bij alles het voortouw, de ander gaat hier volledig in mee. Dit zal alleen werken als je beide blij bent met jouw 'taak'. De buitenwereld kan een uitgesproken mening hebben over dit type relatie, omdat ongelijkheid in een relatie voor velen als onprettig wordt ervaren. Als één van beide 'onderdrukt' wordt door de dominantere helft zal dat soms stof doen opwaaien in de omgeving.

Als jullie zelf gelukkig zijn met de situatie is de mening van je omgeving niet zo belangrijk. Let er wel op dat een stukje eigen mening dat wel is en dat een stukje aanpassingsvermogen je altijd siert.

Het stel met een goede verstandhouding
Alles vind je in die ene persoon: een minnaar, een vriend, een broer. Humor en gelijkwaardigheid is jullie fundament. Dit resulteert vaak in een goede, solide verstandhouding met wederzijds begrip en respect. Deze relatie bestaat vaak uit een aaneenschakeling van gelukkige en liefdevolle momenten. Vaak zijn dit sociale mensen die graag onder vrienden zijn en in groepsverband uitgaan.

Verveling is jullie vreemd en jullie hebben de grootste lol. Hoe mooi het ook klinkt; passie zit bij deze steady relatie zelden standaard in het pakket en de grens tussen een fantastische vriendschap en liefde is vaak minuscuul dun. Als je merkt dat jullie deze kant op gaan, probeer het verlangen dan weer aan te wakkeren, want dát is het cement van elk harmonieus stel en onderscheidt jullie liefde van een bijzondere vriendschap.

Onthoud: de perfecte relatie bestaat niet. Zolang beide helften van het stel gelukkig zijn, kun je spreken van een geslaagde relatie!

Heel veel succes!

Linda Lexamore.nl

Ontmoet de singles die
echt bij u passen

  • Doe gratis onze persoonlijkheidstest
  • Bekijk UW matches
  • Neem contact op

Online help

Alle antwoorden
op uw vragen: