Charter

Tips voor veilig daten

Het is spannend en leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, maar je moet altijd voorzichtig zijn als je communiceert met iemand die je niet kent. Gebruik je gezond verstand en stel je veiligheid voorop als je berichten verstuurt of iemand in het echt ontmoet. Je hebt geen controle over wat iemand anders zal doen, maar je kunt zelf wel het een en ander doen om een veilige Lexamore-ervaring te hebben.

Veiligheid online

● Verstuur nooit geld en deel geen financiële gegevens
Stuur nooit geld, zeker niet via bankoverschrijving, ook niet als iemand beweert dat het een noodgeval is. Bij online geld overmaken is het bijna onmogelijk om de transactie ongedaan te maken of te herleiden waar het geld naartoe is gegaan. Deel nooit gegevens die gebruikt kunnen worden voor toegang tot je financiële accounts. Meld het ons onmiddellijk als een andere gebruiker je om geld vraagt.

● Bescherm je persoonlijke gegevens
Deel nooit persoonlijke gegevens met mensen die je niet kent. Denk hierbij aan je burgerservicenummer, je thuis- of werkadres of informatie over je dagelijkse routine (bijv. dat je iedere maandag naar een bepaalde sportschool gaat). Als je kinderen hebt, deel dan niet te veel informatie over je kinderen op je profiel en in de eerste gesprekken. Vertel bijvoorbeeld niet hoe je kinderen heten, waar ze op school zitten, hoe oud ze zijn en wat hun geslacht is.

● Blijf op het platform
Houd al je gesprekken op het Lexamore-platform terwijl je de ander leert kennen. Op gesprekken via Lexamore zijn onze filters voor veilig chatten van toepassing (meer informatie). Gebruikers met slechte bedoelingen proberen vaak meteen om het gesprek te verplaatsen naar sms, berichtenapps, e-mail of telefoon.

● Kijk uit met langeafstandsrelaties
Kijk uit met oplichters die doen alsof ze in hetzelfde land wonen, maar ergens anders vastzitten, zeker als ze om financiële hulp vragen om weer thuis te komen. Pas ook op voor mensen die niet in het echt willen afspreken en niet willen bellen of videobellen: mogelijk zijn ze niet wie ze zeggen te zijn. Als iemand je vragen ontwijkt of aandringt op een serieuze relatie zonder je eerst te willen ontmoeten of leren kennen, moet dat gelijk een waarschuwingssignaal voor je zijn.

● Rapporteer verdacht en aanstootgevend gedrag
Jij weet wel wanneer iemand een grens overschrijdt. En in dat geval willen wij het ook graag weten. Blokkeer en rapporteer mensen die onze voorwaarden schenden. Dit zijn een aantal voorbeelden van schendingen:
● Vragen om geld of donaties
● Minderjarige gebruikers
● Pesten, bedreigen of aanstootgevende berichten sturen
● Onjuist of schadelijk gedrag tijdens of na een date
● Frauduleuze profielen
● Ongewenste berichten of verzoeken met links naar commerciële websites of pogingen om producten of diensten te verkopen

Je kunt eventuele problemen met verdacht gedrag vanuit ieder profiel of berichtvenster rapporteren of dit hier doen. Bekijk onze Community-richtlijnen voor meer informatie.

● Bescherm je account
Zorg dat je een sterk wachtwoord kiest en wees altijd voorzichtig als je inlogt via een openbare of gedeelde computer. Lexamore stuurt je nooit een e-mail waarin om je gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd. Dus rapporteer het onmiddellijk als je een e-mail ontvangt waarin je accountgegevens worden gevraagd.

Mensen in het echt ontmoeten

● Geen haast
Neem de tijd om de andere persoon te leren kennen voordat je besluit om elkaar te ontmoeten of te chatten buiten [BRAND]. Wees niet bang om vragen te stellen om te controleren of alles wel klopt en jullie echt bij elkaar passen. Even bellen of videobellen is een goed idee voordat jullie in het echt afspreken.

● Spreek af op een openbare plek en blijf op een openbare plek
Spreek de eerste paar keren af op een drukke, openbare plek. Dus niet bij een van jullie thuis of op een andere privélocatie. Als je date aandringt op een privélocatie, zeg de date dan af of ga naar huis.

● Vertel je vrienden en familie over je plannen
Breng een vriend of gezinslid op de hoogte van je plannen en vertel wanneer je gaat en waarheen. Zorg dat je telefoon is opgeladen en houd je telefoon bij de hand.

● Regel je eigen vervoer
We willen dat jij zelf kunt bepalen hoe je van en naar je date reist, zodat je weg kunt gaat wanneer je wilt. Als je zelf rijdt, is het een goed idee om een back-upplan te hebben zoals een ride-share app of een vriend die je kan ophalen.

● Ken je grenzen
Wees je bewust van de effecten die drugs en alcohol op je hebben. Hierdoor kunnen je inschattingsvermogen en je alertheid worden beïnvloed. Als je date je onder druk zet om drugs te gebruiken of meer te drinken dan jij wilt, blijf dan bij je standpunt en ga naar huis.

● Laat je drankje en je persoonlijke spullen niet onbeheerd achter
Zorg dat je weet waar je drankje vandaan komt en dat je het continu in de gaten houdt. Neem alleen drankjes aan die je ingeschonken of geserveerd ziet worden door de barman of serveerster. Veel substanties die in drankjes worden gestopt om aanranding makkelijker te maken, zijn geur-, kleur- en smaakloos. Houd ook altijd je telefoon, portemonnee, handtas en alles waar persoonlijke gegevens op staat, bij je.

● Ga weg als je je niet op je gemak voelt
Het is helemaal niet erg om je date te beëindigen als je je niet prettig voelt. Dat is vaak alleen maar beter. Als je voorgevoel zegt dat er iets niet klopt of als je je onveilig voelt, vraag dan de barman of serveerster om hulp.

Seksuele gezondheid & instemming

● Bescherm jezelf
Als je ze goed gebruikt, kunnen condooms het risico op het oplopen en doorgeven van soa’s zoals hiv enorm verkleinen. Maar wees je ervan bewust dat sommige soa’s, zoals herpes of HPV, ook door huidcontact kunnen worden overgedragen. Het risico op het oplopen van bepaalde soa’s kan worden verkleind door vaccinaties.

● Ken je status
Niet alle soa’s hebben symptomen en je wilt natuurlijk weten waar je aan toe bent. Houd je gezondheid in de gaten en voorkom de verspreiding van soa’s door je regelmatig te laten testen.

● Praat erover
Communicatie is het sleutelwoord: praat over seksuele gezondheid en soa-testen voordat je intiem wordt met een partner. En wees voorzichtig: op sommige plekken is het zelfs een misdaad als je bewust een soa overdraagt.

● Toestemming
Alle seksuele activiteit moet beginnen met toestemming. Controleer dit continu met je partner. Door erover te praten kunnen jij en je partner ervoor zorgen dat jullie elkaars grenzen respecteren. De toestemming kun je ook op ieder moment weer intrekken. Je hoeft je nooit verplicht of verschuldigd te voelen tot seks. Ga niet verder als je partner zich niet comfortabel voelt of onzeker is, of als je partner geen toestemming kan geven als gevolg van drugs- of alcoholgebruik.

Bronnen voor hulp, advies en ondersteuning

Vergeet niet dat geen enkele methode om de risico’s te beperken, perfect werkt. Als je een keer een negatieve ervaring hebt, weet dan dat het niet jouw schuld is en dat je hulp kunt krijgen. Meld incidenten hier en overweeg om contact op te nemen met een van de onderstaande instanties.

Centrum Seksueel Geweld
0800 0188 I https://www.centrumseksueelgeweld.nl/

Stichting Fiom
088 1264900 I https://fiom.nl/

Veilig Thuis
0800 2000 I https://veiligthuis.nl/

Slachtofferhulp Nederland
0900 0101 I https://www.slachtofferhulp.nl/

Fraudehelpdesk
088 7867372 I https://www.fraudehelpdesk.nl/

Politie Nederland
Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844 I https://www.politie.nl

Meldpunt Internet Discriminatie
088 5543222 I https://www.mindnederland.nl/